Untitled design

Rebus sic stantibus: la reducció del preu del lloguer de locals al 50%

El govern de Catalunya permet la reducció del preu dels lloguers de locals al 50% mitjançant l’inclusió de la clàusula rebus sic stantibus al Codi Civil Català. Aquesta clàusula permet la renegociació d’un lloguer de local sota circumstàncies de força major, com un confinament. La normativa permet:

  • Si les mesures de govern contra el COVID19 provoquen la suspensió total o la reducció d’aforament del teu local, pots sol·licitar al propietari una reducció del lloguer a aplicar des del moment de la sol·licitud. La sol·licitud ha de quedar registrada per escrit. Enviar-lo per burofax és la millor opció.
  • Teniu per negociar un mes, durant el qual el propietari no pot facturar-vos el lloguer fins arribar a un acord.
  • En cas de no arribar a un acord en 1 mes, es reduirà el preu del lloguer. Si no pots obrir el teu negoci, la reducció serà d’un 50%. Si no pots utilitzar part de l’espai, però el negoci continua obert, s’aplicarà una reducció del 50% proporcional a l’espai inutilitzat. Per exemple, si no pots fer ús del 20% del local, la reducció seria d’un 10%.
  • Aquestes reduccions s’aplicaran mentre es mantinguin mesures que impedeixin l’ús total o parcial del local.
  • En cas de que aquestes mesuren duren més de 3 mesos, el llogater podrà rescindir el contracte sense cap penalització sempre que avisi amb un mes d’antelació.
  • El llogater podrà utilitzar dipòsits i garanties addicionals a la fiança que hagi lliurat al propietari per cobrir despeses pendents, sempre que es restitueixin en el període d’un any. La fiança no podrà ser utilitzada per cobrir aquestes despeses pendents.
  • Aquesta no afecta als contractes previs a 1995 ni als serveis a domicili.

Des de Ekonomikon, valorem positivament que aquestes mesures facilitaran establir acords amb els propietaris, ja que el perjudici d’un procés judicial o la rescissió d’un contracte provocarà que siguin més receptius a una negociació. Més tenint en compte que, en un escenari de confinament, difícilment molts propietaris trobaran altres llogaters.

No obstant això, també considerem que aquestes mesures son una solució a mitges. Una mesura més adequada per protegir el comerç de proximitat seria suspendre el lloguer dels locals en proporció a l’espai que no puguin utilitzar. Si un negoci no pot pujar directament la persiana del seu negoci, no hauria de tenir l’obligació de pagar el lloguer.

Posar el pes de la responsabilitat sobre el petit comerciant perjudica l’economia real, que sí genera ocupació i enriqueix els barris. La part propietària, que no produeix a penes ocupació i tan sols extreu la riquesa produïda pel comerciant, continua percebent quantitats que seran molt altes amb relació al nostre context actual. No te sentit estar obligats a pagar per un espai que no pots utilitzar. L’economia ha d’estar al servei de les persones, no de l’especulació.

Recordem que Ekonomikon ha organitzat en col·laboració al Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet un taller gratuït i online per aprendre e negociar contractes, que tindrà lloc el 27 d’octubre a las 18:00.  Tractarem també les implicacions de la clàusula rebus sic stantibus per donar-te suport. Perquè fem comunitat, som Ekonomikon.

#NegociaElContracte

Link de la normativa

També fem servir cookies! Si segueixes navegant entenem que estàs d\\\'acord | ¡También usamos cookies! Si sigues navegando entendemos que estás de acuerdo    Configurar y más información
Privacidad