Pres

CONCLUIM EL PROJECTE ENFORTIM ELS LLOGATERS DE LOCALS

El projecte Enfortim els Llogaters de Locals va sorgir amb l’objectiu d’empoderar als llogaters de locals en la comprensió i negociació dels seus contractes de lloguer. Les accions realitzades del projecte han estat:

 

  • La recollida de propostes de polítiques públiques a les formacions i en reunions amb diferents actors de ciutat com Barcelona Activa, la Fundació Barcelona Comerç, l’associació d’arquitectes del Tinglado i la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH).

 

  • L’elaboració d’un Informe amb l’històric del projecte, una diagnosi dels lloguers de locals a la ciutat i una recopilació de les propostes de polítiques públiques.

Algunes conclusions:

 

  • La fiscalitat és una eina clau per protegir els llogaters, i el teixit comercial i històric de la ciutat comtal. Introduint clàusules per l’augment i la bonificació de l’Impost de Béns Immobles (IBI) segons els contractes siguin més garantistes o menys per la part llogatera.

 

  • Augmentar el control sobre els canvis d’ús de local a habitatge és una eina per impedir que desapareguin comerços i l’aparició subsegüent d’infrahabitatges. El que suposa una triple lesió: als drets del consumidor, al dret a l’habitatge i al dret a la ciutat.

 

  • Aquesta problemàtica no pot ser únicament de les administracions locals. Hi ha aspectes jurídics als que s’han de modificar a nivell estatal: augmentar la duració dels contractes i fer imperatius els drets dels llogaters de locals recollits a la LAU, legislar una regulació del preus en lloguers de locals i legislar la suspensió de l’obligatorietat de pagar la renda durant situacions de força major com la COVID19.

 

  • Hi ha deures per les administracions a nivell català: modificar el codi de consum per protegir totes les casuístiques del llogater de local, legislar sancions contra els locals injustificadament buits i crear un Consorci Català dels Locals per finançar línies d’ajuts, subvencions i captació de locals a les ciutats.

 

  • També hi ha entitats privades que han de responsabilitzar-se. Com el Col·legi d’Administrador de Finques i el Col·legi d’APIs, que podrien ampliar els seus codis deontològics per assegurar que els drets dels llogaters es respecten.

 

I com darrera conclusió, és necessari continuar reflexionant sobre propostes públiques, concretant més com podria ser la seva aplicació jurídica, econòmica i territorial. Una línia a la que Ekonomikon continuarà. Protegir al llogater de local, és protegir a la ciutat.

#EnfortimElsLlogatersDeLocals

#LloguersDeLocals

 

Podeu descarregar els materials fent click a:

Diapositives de les formacions

Presentació de l’Informe

Informe

Resum de l’Informe

Guia de les clàusules abusives

Memòria justificació econòmica

També fem servir cookies! Si segueixes navegant entenem que estàs d\\\'acord | ¡También usamos cookies! Si sigues navegando entendemos que estás de acuerdo    Configurar y más información
Privacidad